17 червня - День медичного працівника України

Медпрацівник не Бог – людина,
Але від нього, як від Бога,
Для зцілення украй потрібна
Недужим людям допомога.

Ці віршовані рядки є якнайкращим епіграфом для звіту про відзначення Дня медичного працівника, яке відбулося минулої п’ятниці в залі засідань районної ради. Щоправда, слід внести до цього вірша деяке уточнення – медичні працівники потрібні не тільки недужим людям, а всім, навіть тим, які почуваються здоровими. Бо з їхньою допомогою можна суттєво відстрочити той час, коли хвороби таки ж рано, чи пізно наздоганяють навіть найміцніших.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, Петрівський селищний голова Світлана Тилик, головні лікарі ЦРЛ та центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Яновський і Геннадій Кім, працівники лікувальних установ району, керівники і працівники підрозділів райдержадміністрації та районної ради, ветерани медичної служби, представники громадськості.

Ведуча заходу Галина Бискуб запросила до вітального слова С.Завалія та Т.Сакару.

- Стояти на сторожі здоров’я людей – це не просто професія, а покликання, стиль життя. Від вас залежить майбутнє нації, головний скарб кожної людини – її здоров’я. Тож вітаю всіх працівників медичних установ району, ветеранів галузі з професійним святом. Ми, районна влада, і надалі будемо підтримувати медицину району, хочемо, щоб наші ФАПи і амбулаторії були гарними, затишними, устатковані необхідним обладнанням, щоб центральна районна лікарня була кращою в області.

Бажаю вам здійснення всіх мрій і планів, здоров’я, особистого щастя і сімейного благополуччя. А для того, щоб у працівників медицини району був кращий настрій, всі ви отримаєте премії, – звернувся до гостей свята Сергій Володимирович.

Його підтримала Т.Сакара, яка зазначила, що це особливий день не тільки для медиків, а для всіх людей. Адже поряд з кожним, від самого народження і впродовж життя, перебувають медичні працівники.

У нашому районі свято проходить на тлі масштабних ремонтних і будівельних робіт, щоб для медичних працівників і хворих були якнайкращі умови для роботи і лікування.

Тамара Вікторівна побажала присутнім вдячних пацієнтів, щоб їхні мрії збувалися, в сім’ях був достаток, тепло і затишок. Приєднуючись до слів С.Завалія, пообіцяла, що буде робитися все для того, щоб медична галузь району не мала проблем, її працівникам були створені всі умови для нормальної роботи.

С.Завалій і Т.Сакара вручили нагороди і премії кращим працівникам медичних установ.

Зокрема, почесною грамотою районної ради і райдержадміністрації нагороджені: Бугадін Гасанов – лікар-стоматолог КЗ «Петрівська центральна районна лікарня»; Сергій Кирилович – зубний лікар стоматологічного відділення ЦРЛ; Людмила Коваль – молодша медична сестра неврологічного відділення ЦРЛ; Катерина Мерва – лікар-інфекціоніст ЦРЛ; Орися Овчинникова – завідувач Ганнівським ФАПом №2 КЗ «Петрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»; Лариса Орищенко – завідувач Водянським ФАПом КЗ «ПРЦПМСД»; Тетяна Побережець – лікар-отоларинголог ЦРЛ; Тетяна Стець – сестра медична поліклінічного відділення ЦРЛ; Алла Титаренко – молодша медична сестра хірургічного відділення ЦРЛ; Любов Фандєєва – лікар-терапевт дільниці Петрівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини КЗ «ПРЦПМСД».

Але, на цьому приємні сюрпризи не закінчилися. Для по-ліпшення умов проживання та закріплення в районі молодих спеціалістів-медиків за кошти районного бюджету та Петрівської селищної ради придбано дві квартири для родин лікарів Артура та Тетяни Побережець і їхньої маленької донечки, а також лікаря-окуліста Ангеліни Василиненко.

Ключі від квартир, разом з С.Завалієм та Т.Сакарою, вручала С. Тилик.

Світлана Олександрівна привітала медичних працівників зі святом, побажала їм всіляких гараздів і сказала, що депутатський корпус і виконком селищної ради, разом з депутатами районної ради, завжди дбатимуть про поліпшення умов проживання медичних працівників, підтримку ра-йонної галузі охорони здоров’я.

Привітали колег зі святом, побажали їм всього найкращого і головні лікарі центральної районної лікарні та центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Яновський та Геннадій Кім.

М.Яновський зауважив, що серед працівників ЦРЛ є чимало самодіяльних поетів, презентував присутнім у якості привітання плід їхньої спільної творчості:

День медичного працівника –
Це, справді, свято всенародне.
На честь людей, в чиїх руках
Священне діло благородне.

Здоров’я нації, народу –
Державна справа нелегка,
Але ця справа звіку-зроду
Є суттю медпрацівника.

І вдень, й вночі, в мороз і в спеку
Медпрацівник з людьми завжди,
В дорогу ближню чи далеку
Він хворим йде допомогти.

Медпрацівник не Бог – людина,
Але від нього, як від Бога,
Для зцілення украй потрібна
Недужим людям допомога.

І дай нам, Боже, всім надовго
Здорового, безхмарного життя.
Ми людям віддаєм для цього
Свої знання, і сили, й почуття.

Разом з Миколою Миколайовичем присутніх вітала ке-рівник профспілкового комітету ЦРЛ Валентина Корнієнко, яка дібрала багато добрих слів на адресу колег, вручила працівникам різних відділень райлікарні нагороди і премії. Вона, зокрема, нагадала, що його величність Життя не має ціни, тож варто кожному берегти здоров’я, аби медикам було легше працювати.

Г.Кім, вітаючи присутніх, передав привітання від їхнього колеги Олександра Ванька, який на даний час перебуває у складі ЗСУ на Сході, обороняючи Батьківщину від ро-сійсько-терористичних агресорів.

Не обійшли увагою організатори заходу і ветеранів-медиків, тепло їх привітали зі святом. Від імені ветеранів виступила Юлія Прокопівна Чвалко. Вона долучилася до привітань, згадала колег, які самовіддано працювали, оберігаючи здоров’я людей, запропонувала вшанувати пам’ять тих, кого вже немає серед живих, хвилиною мовчання.

Втім, під час заходу було багато приємних миттєвостей, оплесків і веселого сміху. Вшанування медичних працівників супроводжувалося піснями та музичними номерами у виконанні Вадима Блохи, Юлії Білої, Аліни Ткач, Юлії Реви, Леоніда Старова (соло на баяні). Особливо сподобався присутнім комедійний блок концерту – жартівлива міні-вистава на теми життя лікувального закладу.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: С.Завалій та Т.Сакара вітають Л.Фандєєву; С.Завалій, Т.Сакара і С.Тилик вручають ключі від квартир сім’ї Побережець і А.Василиненко; привітання від Ю.Чвалко та М.Яновського; епізоди гумористичної міні-вистави у виконанні самодіяльних артистів районного Будинку культури.

Фото автора.