Вже вшосте на базі ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» пройшов регіональний семінар під назвою «День поля», який провела міжнародна компанія «Агроскоп Інтернешнл», що уже 15 років працює в Україні, забезпечуючи безперебійну роботу господарств-партнерів протягом усього циклу вирощування культур. Компанія активно впроваджує інноваційні комплексні рішення, надає високопрофесійні агрономічні консультації, постачає перевірені часом якісні продукти (насіння, засоби захисту рослин, мікро- та макродобрива).

Завдяки партнерству з групою Original Enterprises, до складу якої компанія увійшла в 2014 році, «Агроскоп» отримує прямий доступ до передових технологій аграрного інтелекту Європи та ретранслює його клієнтам, тим самим розширюючи можливості у постачанні стратегічних ресурсів та технологій, які підтримують стабільність та прибутковість сільгоспвиробників України.

Компанія «Агроскоп Інтернешнл», знаючи потреби аграріїв та використовуючи досвід провідних європейських компаній, пропонує клієнтам низку агрономічних сервісів для забезпечення ефективного сільськогосподарського виробництва. Основними послугами є:
- агрономічне обстеження поля (створення карти поля; відбір грунту з прив’язкою до GPS-координат; лабораторний аналіз ґрунтових зразків);
- діагностика рослин (візуальна діагностика хвороб, шкідників та дефіциту живлення; хімічна лабораторна діагностика; польовий експрес-аналіз);
- моніторинг стану посівів (надання карт вегетації на основі супутникових даних; метеорологічні дані в районі поля та прогноз; моделювання ризиків розвитку хвороб та шкідників; обстеження посівів за допомогою безпілотних літальних апаратів);
- навчальні програми (проведення тренінгів; майстер-класи на полях);
- агрономічний супровід (дистанційний супровід та консультація спеціаліста; виїзд агронома на обстеження полів);
- послуги точного землеробства (створення зон неоднорідності поля; визначення електропровідності грунту; точні обміри полів; карти-завдання змінних норм висіву; побудова картограм розподілу елементів живлення; розробка карт-завдань для диференційованого внесення добрив).

Крім того, компанія надає разові послуги лабораторії: аналіз зразків грунту, аналіз води, хімічний аналіз добрив, агрохімічний аналіз рослин, аналіз субстратів/торфу.

Невипадково вже не вперше «Агроскоп» проводить День поля саме на базі агрофірми «П’ятихатська», адже керівник господарства Олександр Поворознюк відзначається надзвичайною допитливістю, завжди націлений на запровадження у виробничий процес найпередовіших технологій. Пам’ятаю як, коли ми тільки познайомилися з Олександром Григоровичем (це було ще до того, як він очолив «П’ятихатську»), він розповідав, що читає багато спеціальної літератури, аби добре знати особливості вирощування тієї, чи іншої культури, уважно прислухається до порад досвідчених хліборобів. А ще може серед ночі згадати, що вже кілька днів не був на якомусь полі і, не чекаючи ранку, негайно поїхати на поле, аби подивитися, як розвиваються рослини.

Тож не дивно, що він давно плідно співпрацює з компанією «Агроскоп Інтернешнл», яка обрала гаслом, що визначає суть її діяльності, вислів «Технології аграрного інтелекту». Олександр Поворознюк впроваджує ці технології в життя, підтверджуючи, що аграрний інтелект є запорукою успішної діяльності в агробізнесі.

Партнерами «Агроскопу» у проведенні заходу цього разу були компанії зі світовим ім’ям - «ДСВ», Сингента, Трейд-Корп, Монсанта. Їхні представники, а також виконавчий директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Віталій Козловський та голова Петрівської районної державної адміністрації Сергій Завалій взяли участь у відкритті офіційної частини Дня поля.

С.Завалій, зокрема, сказав, що захід об’єднав не просто колег, партнерів по агробізнесу, а справжніх друзів, адже плідна співпраця зі світовими брендами, лідерами аграрного інтелекту сприяє відродженню економіки України, її основної галузі – сільського господарства. Участь в заході, спілкування та обмін досвідом буде, безумовно, корисним для всіх його учасників.

Сергій Володимирович висловив подяку Олександру Поворознюку за чудову організацію семінару, побажав всім його учасникам гарної погоди, гарних врожаїв та гарних цін на продукцію, подальших успіхів у розвитку сільськогосподарської галузі.

Один з представників компанії «Агроскоп» зауважив, що не випадково вже вшосте поспіль День поля проводиться на базі агрофірми «П’ятихатська», бо з таким господарством, таким керівником, як Олександр Поворознюк, приємно працювати, адже тут створені всі умови для ефективної роботи. Він додав, що однією з головних тем семінару є інформація про технології вирощування сільськогосподарських культур в умовах недостатнього зволоження, як нинішньої весни.

Після цього учасники семінару розділилися на кілька груп, які оглянули дослідні ділянки, а досвідчені екскурсоводи розповіли про особливості різноманітних сортів та застосованих технологій їх вирощування.

Завершився День поля обміном враженнями та досвідом, а також неформальним спілкуванням. Як зазначили всі учасники заходу, він був корисним, пройшов на високому організаційному рівні.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках:О.Поворознюк та В.Козловський з керівниками району С.Завалієм, Т.Сакарою, Т.Панетою та Ганнівським сільським головою Н.Цапенко; досвідчені спеціалісти компанії «Агроскоп» проводять екскурсії; С.Завалій вітає учасників Дня поля; презентація нового товару; дослідні ділянки.
Фото автора.