Цього року свято Останнього дзвінка для новостародубських школярів виявилося подвійним, адже тут, в передчутті таких омріяних і довгоочікуваних літніх канікул, не лише символічно прощалися з уже дещо обридлими зошитами та підручниками, а й офіційно відкрили ще один об’єкт, який, безумовно, також стане прикрасою затишної і привабливої новостародубської школи – чудовий спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям. Заради такої події до Нового Стародуба прибув навіть керівник області – голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко. Зустрічали Сергія Анатолійовича на вході до шкільного подвір’я голова райдержадміністації Сергій Завалій, Новостародубський сільський голова Віктор Заїка, начальник відділу освіти райдержадміністрації Наталія Гавриленко і, звичайно ж, гостинна господиня закладу – директор Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Лариса Бурлак.

Одразу після цього розпочалася офіційна частина святкових урочистостей, і першою з вітальним словом до своїх вихованців, колег, батьків та гостей свята звернулася Лариса Георгіївна. Вона, зокрема, сказала:

- Дорогі учні! Шановні вчителі, батьки, гості! Щиро вітаю вас зі святом Останнього дзвоника та успішним завершенням навчального року! Сьогоднішній святковий день перегортає ще одну сторінку славного шкільного літопису, підсумовуючи величезну роботу, проведену спільно.

2017-2018 навчальний рік приніс нам 18 перемог в ІІ (районному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад; 4 перемоги у обласному етапі Всеукраїнських конкурсів, екологічних та трудових акцій: «Вчимося заповідувати», «Долідницький марафон», «Ліси для нащадків», «Годівничка». Троє учнів школи - Влад Дар’єв, Ірина Таран і Ольга Гончарук отримали звання «Гордість Петрівщини». Наші спортсмени представляли Петрівський район на обласних змаганнях із волейболу, легкоатлетичного кросу, легкої атлетики, де показали достойні результати.

У цьому році школа стала опорним закладом Новостародубського сектору Петрівського освітнього округу. Це накладає на нас усіх велику відповідальність і потребу працювати та вчитися ще краще.

У цей святковий день, я звертаюся до вас, школярі. Бажаю добра, щастя і здоров’я. Останній шкільний дзвоник сповіщає нам про омріяний прихід літніх канікул. Я вірю в те, що ви проведете їх весело і цікаво, загартуєтеся, наберетеся сил, зустрінете нових друзів.

Хвилюючі почуття переповнюють сьогодні наших випускників, для вас цей рік був надзвичайно важливим, вирішальним і відповідальним. Бажаю кожному з вас, шановні одинадцяти-класники, успішно пройти випробування. Нехай знання, отримані в школі, допоможуть вам здобути омріяну професію, реалізувати всі свої життєві плани і задуми.Хочу подякувати усім вчителям, усім працівникам школи за небайдужість і турботу.

Низький уклін вам шановні ветерани педагогічної праці за те, що не забуваєте школу і передаєте свій досвід нам.

Шановні батьки! Висловлюю щиру подяку і Вам за підтримку, плідну співпрацю та розуміння. Вітаю місцеву громаду, адже День Останнього дзвоника є по справжньому всенародним святом. Вірю, що спільними зусиллями ми й надалі плекатимемо сучасне й майбутнє регіону – дітей та учнівську молодь, які розбудовуватимуть Українську державу.

Я вітаю вас із сьогоднішнім святом! Нехай останній дзвоник пролунає у кожному серці радісним настроєм, вірою у завтрашній день, надією життєвих гараздів та успіхів.

З вітальними словами до юних новостародубців, а також до їх учителів, батьків, рідних та друзів звернувся і голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко. Уже традиційно, Сергій Анатолійович, виступаючи перед дитячою аудиторією, намагається уникати протокольного офіціозу, а тому його слова лунали щиро, зворушливо, що змусило декого з мам випускників крадькома стерти з обличчя зрадливо набіглу сльозу, адже саме цієї миті багато хто з них особливо відчутно збагнув, що ось уже й скінчилося дитинство твоєї назавжди наймилішої і найдорожчої крихітки, а попереду – непросте доросле життя, сповнене надій і тривог, радості і смутку, великих сподівань та гірких розчарувань. Втім, найголовніше – що сьогодні перед кожним випускником відкриваються сотні чи навіть тисячі доріг, безліч можливостей для реалізації власних амбіцій, для вибору саме тієї дороги, що має привести до життєвого успіху. Тож як би хотілося, щоб кожен зміг скористатися цією нагодою, адже безпомилково зробити це в наш непростий час, обравши єдиний вірний шлях, буває ой як нелегко! З добрими побажаннями керівник області звернувся і до переважаючої більшості інших школярів, тих, для кого Останній дзвоник ще не стане останнім назавжди, а поки що лише є сигналом про початок тривалих канікул, про щасливу пору відпочинку, про цікаві пригоди, знайомство з новими друзями, яскравими враженнями та емоціями. Сергій Анатолійович побажав їм міцного здоров’я, гарної морської чи річкової засмаги, якомога більше приємних і радісних хвилин від спілкування в родинному колі або з вірними друзями. А ще закликав і під час канікул не забувати про книжку. Адже гарна книжка – це також вірний і надійний друг, той, що допоможе стати Людиною з великої літери, навчитися правильно розуміти і сприймати усі ті процеси, що відбуваються довкола нас, відрізняти брехню від правди, щирість від фальші, добро від зла.

І все ж головними героями на цьому святі були випускники. Тож невипадково переважна частина святкових урочистостей присвячувалася саме їм. Зокрема, з теплими напутніми побажаннями до них звернулися наймолодші товариші – учні 1-го класу, мами випускників також підготували для них несподівано приємний танцювальний сюрприз, а вже прощальний вальс у виконанні безпосередніх винуватців урочистостей уся школа супроводжувала бурхливими оплесками.

Тож хочеться побажати, щоб для кожного з них старт у доросле життя виявився щасливим і вдалим, щоб доля склалася так, як вони самі та їх найближча рідня бачать це у своїх найзаповітніших мріях, а ще – щоб їх молодість, сила та здоров’я виявилися, нарешті, потрібними, важливими і гідно оціненими у своїй власній країні, а значить – щоб вони могли розвивати саме її, а не еконо-міку Польщі чи Італії, Чехії чи Литви…

А вже після того, як пролунали усі вітальні слова, були вручені грамоти відмінникам і талановитим та обдарованим вихованцям, добігли кінця інші, передбачені сценарієм етапи святкового дійства, усі учасники свята, разом з головою області, перемістилися на внутрішню сторону шкільного подвір’я, де відбулася ще одна приємна подія: було відкрито реконструйований спортивний майданчик зі штучним покриттям для міні-футболу. Зрозуміло, що саме напередодні літніх канікул такий подарунок є особливо доречним, адже тут тепер зможуть з цікавістю для себе і з користю для здоров’я проводити дозвілля ті, кому не судилося побувати на морському узбережжі, або й ті, хто з нього вже повернувся, адже за довгі місяці ка-нікул хочеться встигнути отримати якомога більше яскравих і незабутніх вражень. Офіційну церемонію відкриття здійснили, перерізавши символічну стрічку, сам Сергій Кузьменко, а також голова райдержадміністрації Сергій Завалій, Новостародубський сільський голова Віктор Заїка, директор школи Лариса Бурлак та голова шкільного батьківського комітету, а крім того – добре знана в районі представниця активної спортивної родини Тетяна Максімова. Сергій Кузьменко тут же привітав юних любителів спорту з цією подією, зазначивши, що подібні футбольні майданчики планується встановити по всій області. Перший з подібних майданчиків був відкритий у Великій Висці, а другий саме в Новому Стародубі. У червні-липні передбачається відкриття ще 10 майданчиків, а загалом до кінця року - ще понад 20 одиниць їх будуть готові прийняти юних спортсменів. Доповнив слова голови області Сергій Завалій, зазначивши, що три з зазначених об’єктів відкриються і в нашому районі. Тобто, окрім новостародубського, подібні майданчики також запрацюють в Петровому та Іскрівці. Як нагадав Сергій Володимирович, ці спортивні об’єкти є одним з елементів ініційованої Сергієм Кузьменком програми «Здоров’я наших дітей», тож цього дня слова вдячності пролунали на адресу всіх, хто був причетним до створення цієї чудової міні-футбольної арени. Зокрема, 50% співфінансування на її будівництво, із загальної суми 1,4 млн. гривень, узяла на себе Новостародубська сільська рада, за що було висловлено щиру вдячність її голові Віктору Заїці. Також вагомий внесок для того, аби майданчик був обладнаний за найвищими стандартами якості, зробили представники ПСП «Зарічне», адже саме їхня техніка виконала тут значну частину будівельних робіт, а крім того, їх зусиллями було встановлене сучасне освітлення. Тож слова вдячності і оплески присутніх були адресовані і керівнику підприємства Андрію Давидовському. А найбільшу вдячність голова райдержадміні-страції висловив на адресу працівників школи та Новостародубської сільської ради, чиїми руками було здійснено основну частину найважчих робіт по облаштуванню і впорядкуванню майданчика.

Безумовно, досить доречним подарунком юним новостародубцям до свята став і комплект футбольних м’ячів, тож цього дня кожен з бажаючих мав нагоду відчути себе справжнім Мессі чи Роналду, намагаючись так само вправно жонглювати м’ячем чи влучно пробити по воротах. Не втримався від такої спокуси і Сергій Кузьменко, досить вправно «понабивавши» шкіряну кулю, хоча в офіційному діловому костюмі робити це було, мабуть, не особливо зручно. А далі вже повноправними господарями майданчика стала галаслива дітвора, в передчутті близьких футбольних баталій, сповнених азарту, спортивної непоступливості, радості перемог і гіркоти поразок.

Володимир Кіфенко

На знімках: ведуча свята представляє почесних гостей; право зробити останній дзвоник надано одинадцятикласнику Мусієнку Дмитрові та першокласниці Солод Карині; звучить Державний гімн України; Сергій Завалій, Лариса Бурлак, Сергій Кузьменко, Наталія Гавриленко та Віктор Заїка - фото на згадку; майбутній інтелектуальний кістяк Новостародубської школи; перерізається символічна стрічка, майданчик відкрито!; майстер-клас з футбольної майстерності від Сергія Кузьменка; цей день випускникам Новостародубської школи запам”ятається назавжди.