Корисні поради

Якщо набридло латати дерев’яний паркан, а з металу ставити задорого, паркан треба насадити. Найпростіший – із верби, бо вона найкраще приживається.

Садити такий паркан можна з травня по вересень. Мо-жна просто наламати гілля на вербі біля річки. Або там же нарізати живці завдовжки 6-10 см. Землю перед посадкою добре поливають – по відру на кожен погонний метр. Са-джають густо. Наступного дня ще поливають, а потім – двічі на тиждень. Коли гілля пустить коріння, його сплітають у коси. Так вони й ростуть. За місяць можна ще раз переплести. Вийде такий собі живопліт. Першу обрізку роблять за два-три місяці. Садовими ножицями треба обрізати ве-ршечки косичок, щоб вони розросталися вбік. Сам паркан підстригають двічі на рік.

Із пагонів після обрізки роблять нові насадження в два ряди, краще в шаховому порядку, тоді виглядатиме оха-йніше. Над пагонами натягнути два дроти. Один на висоті 30 сантиметрів, інший на висоті запланованого паркану. Завдяки дротам легше переплітати рослини. За сезон ве-рбу можна висаджувати тричі. Вищий 2 метрів запускати не варто, бо тоді важко стригти, і він дає велику тінь сусідам, через що вони можуть скаржитися.

До верби можна додавати троянди, які плетуться. Їх садять поряд і вплітають.

Підготувала Олена Приходкова