Минулого тижня на Петрівщині з короткочасним робочим візитом вже вкотре побував голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко. Власне, як зазначив сам Сергій Анатолійович, наш район він відвідав на запрошення голів райдержадміністрації Сергія Завалія та ра-йонної ради Тамари Сакари з конкретною метою: відстежити, як тривають роботи по реконструкції Центральної районної лікарні. Тим більше, що Петрівщина останніми днями опинилася в центрі уваги багатьох загальнодержавних ЗМІ і конкретно – саме райлікарня, адже вона зуміла єдиною з-поміж усіх інших лікувальних закладів області виграти грант від уряду Японії на оснащення сучасним медичним та санітарним обладнанням. Тож куди саме, в які умови буде встановлюватися це обладнання, звичайно, було цікаво подивитися керівникові області.

Отже, в супроводі керівників району та групи журналістів з обласного центру Сергій Анатолійович побував у пологовому та дитячому відділеннях, де ремонтні роботи вже до-бігли кінця, і реставровані за найвищими стандартами якості палати прийняли своїх перших пацієнтів, затим перейшов до терапевтичного відділення, де також уже створені най-кращі умови для перебування та лікування стаціонарних хворих, оглянув також інфекційне відділення, де роботи з реконструкції перебувають у самому розпалі. За підсумками огляду керівник області в ході невеличкого брифінгу по-ділився побаченим з представниками ЗМІ. Зокрема, він сказав наступне:

- Відвідування Петрівського району сьогодні у нас є лише одним з фрагментів робочої поїздки, основне ж завдання якої – відвідання Долинського району, де склалося певне непорозуміння між міською владою та батьками щодо діяльності дитячого садка. Тож ми маємо розібратися в тій ситуації і зробити усе, щоб діти в гідних умовах мали можливість отримувати дошкільну освіту. А сюди заїхали на запрошення керівників району, адже кілька місяців тому, коли ми були в цій же районній лікарні (тоді тут саме тривали ремонтні роботи) я запитав: «Коли ж в цих відділеннях зможемо побачити пацієнтів?» На що отримав відповідь, що це стане реальністю вже через пару місяців. І ось минуло якраз два – три місяці, і я, користуючись нагодою, прийняв запрошення і заїхав по дорозі, аби пересвідчитися особисто, що ці ремонти завершилися, і люди мають можливість отримувати лікувальні послуги в чудових комфортних умовах. І дуже приємно відмітити, що той рівень ремонтів, який зроблений в Петрівській районній лікарні, надзвичайно високої якості. На цьому саме й хочу загострити увагу, що тут не просто пофарбували чи підбілили, аби «галочку» поставити, а дійсно інвестували мільйони гривень в сучасний якісний ремонт, аби люди, які тут лікуватимуться, знаходилися в комфортних умовах. Найприємніші враження залишили по собі і пологове, і дитяче, і терапевтичне відділення, а зараз на марші роботи вже і в інфекційному відділенні. Словом, зроблено величезний обсяг роботи, за яку я можу подякувати і медичному персоналу, на чолі з керівником медичного закладу, адже вони активно в цьому беруть участь, цікавляться цим, живуть цим, разом з будівельниками виконують ці роботи і отримують дуже гарний результат. Я хотів би поставити в приклад роботу, пов’язану з поліпшенням галузі охорони здоров’я, те, як це робиться в Петрівському районі. Хоча, я переконаний, що у відповідності до поставленого завдання, у нас в кожному районі будуть капітально відремонтовані й дитячі, і пологові відділення, та й взагалі будемо прагнути до того, щоб у нас усі медичні заклади другого рівня, які надають лікувальні послуги, були оснащені таким чином і мали змогу надавати ці послуги на найвищому рівні. До речі, маю відзначити ініціативність петрівчан, завдяки якій було налагоджено співпрацю з урядом Японії і отримано грант на придбання медичного обладнання. Таким чином район отримає кошти в розмірі понад 2 млн. 200 тис. гривень на придбання такого обладнання для медичного закладу.

Тож я хочу привітати петрівчан з такою активною позицією, тому що вони вміють залучати спонсорські кошти, яких було використано чимало, ефективно використовувати державні кошти, кошти місцевого бюджету, і, як тепер бачимо, залучати гранти, що для України сьогодні особливо важливо, адже коли на нас сьогодні сфокусована зацікавленість різних фондів, різних урядів, важливо демонструвати, що ми уміємо ці кошти ефективно використовувати і направляти їх на благо людей.

- Якщо проаналізувати в розрізі районів, то наскільки ця лікарня краща за інші? – поцікавився думкою очільника області відомий на Кіровоградщині журналіст Сергій Полулях, на що отримав таку відповідь:

- Вона буде краща за інші тоді, коли тут будуть закінчені усі ремонти, адже оцінювати доцільно уже кінцевий результат. Але та динаміка, з якою ведуться роботи, і той надзвичайно високий рівень якості уже відремонтованих відділень дозволяють проводити порівняння даного закладу з відпо-відними лікувальними установами третього рівня, з обласною лікарнею, наприклад, чи з дитячою обласною лікарнею або кардіолікарнею. Тобто, усе, що зроблено – зроблено за найвищою якістю, і сподіваюся, що влада продемонструє таку ж динаміку й на решті відділень, тож ми отримаємо цілком сучасний лікувальний заклад високого рівня, який матиме й відповідний естетичний вигляд, буде упорядкований належним чином і територією довкола, ну й, звичайно, встановлено обладнання, про яке йшлося вище.

Кількома словами з представниками ЗМІ з приводу зробленого обсягу робіт поділився й голова райдержадміністрації Сергій Завалій, зазначивши, зокрема, наступне:

- До проведення даних ремонтів дійсно залучалися кошти, найперше з державного бюджету, з районного бюджету, а також кошти спонсорів, які завжди нас підтримують. Минулого року була підписана Угода про соціально-економічне партнерство з ПрАТ «ЦГЗК», в результаті якої це підприємство виділяло нам кошти, завдяки яким ми проводили дані ремонти. Також активно до цього процесу залучилися сільськогосподарські підприємства, які працюють у нас в районі, тож і маємо відповідний результат. Власними силами, звичайно, одному району здійснити такий обсяг робіт було б не під силу. Але, об’єднавши зусилля усіх, ми й отримали той результат, який змогли вам сьогодні представити.

Записав Володимир Кіфенко.

Фото автора