Тривають робочі поїздки керівників району в місцеві громади. Днями Сергій Завалій і Тамара Сакара побували в Малинівці та Чечеліївці. Разом з ними громади відвідали перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець, директор КУ «Петрівський районний центр з обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець та завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю загального відділу райдержадміністрації Тетяна Волощенко.

Під час зустрічей з місцевими активістами та представниками депутатського корпусу Малинівський та Чечеліївський сільські голови Едуард Яротник і Сергій Дяченко доповіли про хід виконання програм соціально-економічного розвитку та місцевих бюджетів на підзвітних територіях (в Чечеліївці зі звітом про виконання бюджету виступила головний бухгалтер сільської ради Наталія Швидка), проблеми, над вирішенням яких працюють органи місцевого самоврядування та шляхи їх розв’язання, ставлення до децентралізації, реформ в галузях охорони здоров’я та освіти. Керівники району висловили схвальне ставлення до діяльності Малинівської і Чечеліївської сільських рад та їх очільників, своє бачення втілення в життя названих реформ.

Мабуть, найскладнішою проблемою для обох місцевих громад залишається стан доріг і, відповідно, транспортного сполучення. Зрозуміло, що сподіватися на те, що в державному бюджеті знайдуться кошти на ремонт дороги на Чечеліївку і, тим більше, на Малинівку – марна справа, тож потрібно шукати місцеві резерви хоча б для якогось вирішення цих проблем. Керівники району запевнили, що ПрАТ «ЦГЗК» ніколи не відмовляло у виділенні для потреб району необхідної кількості щебеню, але є складнощі з його доставкою, бо нелегко віднайти відповідний транспорт. Та над цим будуть працювати.

Малинівська сільська рада працює над питанням придбання у ТОВ «Малинівське» приміщення для обрядової зали, є всі передумови для його позитивного вирішення.

Е.Яротник і присутні на-зустрічі представники громади отримали пораду створити громадську орга-нізацію, яка могла б брати участь у конкурсах міні-проектів, залучаючи таким чином грантові кошти на ви-рішення місцевих проблем. Керівництво району взяло до відома і пропозицію на перспективу щодо придбання для потреб громади нового шкільного автобуса.

Очільник Чечеліївської громади С.Дяченко запропонував організувати нараду з місцевими сільгоспвиробниками для вирішення питання ремонту та утримання доріг, які руйнує їхній транспорт. Він говорив також про необхідність створення спільно з Малинівською сільською радою житлово-комунального підприємства, позитивно оцінив проект «Метінвесту» щодо розвитку сільської стоматології, висловив пропозицію створити на базі Чечеліївського ФАПу амбулаторію.

Учасники зустрічей задавали чимало запитань. Найбільше тих, що стосуються майбутнього шкіл, а також перспективи об’єднання громад.

С.Завалій і Т.Сакара однозначно відповіли, що школи ніхто закривати не збирається.

- Не для того ми встановлювали у школі нові вікна і новий котел, щоб її закрити,– запевнив С.Завалій. Якщо і змінюється її статус на філію опорної, то це пов’язано виключно з демографією, малою кількістю учнів. Але цей статус не вічний, він може змінитися, якщо дітей побільшає.

Досить активним було обговорення і питання децентралізації, об’єднання громад. Один з найактивніших учасників зустрічі попросив С.Завалія прокоментувати чутки щодо створення лише однієї громади в межах всього району, з центром в Петровому, на що отримав відповідь, що не варто до-віряти чуткам, бо є перспективний план Кабінету Міністрів України, у відповідності до якого передбачено створити три громади. Цей план підтримала і Кіровоградська обласна рада, депутатом якої є С.Завалій. Але головне, що об’єднуватися громади повинні виключно на добровільній основі .

Завершуючи зустріч, Т.Сакара наголосила, що і Малинівська, і Чечеліївська громади активні, вболівають за майбутнє, за розвиток своїх територій. Нагадала, що в проект «Майбутнє – спільна справа» внесені певні корективи. Тепер і той, хто не став переможцем конкурсу проектів, має змогу отримати певні кошти на благоустрій території, подавши експрес-заявку.

Гості з райцентру відвідали ряд об’єктів – приміщення майбутньої обрядової зали в Малинівці, сільський Будинок культури, в якому триває ремонт, і загальноосвітню школу в Чечеліївці.

Слід сказати, що зустрічі в Малинівці і Чечеліївці виявилися ефективними і корисними, стали справжнім діалогом між районною владою і місцевими громадами. Подібні заходи проходитимуть і в інших територіальних громадах.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: доповідає Е.Яротник; з інформацією про виконання бюджету виступає Н.Швидка.