Звіт селищного голови за 2017 рік

(Закінчення. Поч. у № 9)

Одним із «болючих» питань для нас залишається вуличне освітлення. Петрівською селищною радою виготовлено проектно - кошторисну документацію на освітлення, практично, усіх вулиць та провулків нашого селища. Але, в зв’язку зі змінами в законодавстві, які вступили в дію наприкінці 2017 року, для подальшого виконання робіт по встановленню вуличного освітлення селища доводиться вносити зміни до вже виготовленої документації.

Не менш важливим питанням є розчищення нашої головної окраси - річки Інгулець. Цього року завершено роботи по відновленню і підтримці сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану її притоки - річки Березніговатої в Петровому. Виготовлено проектно-кошторисну документацію для подальшого відновлення гідрологічного режиму Березніговатої від острова до мосту по вулиці Святковій.

У поточному році виготовлено та встановлено п’ять зупинок громадського транспорту по вулицях Парковій, Святковій, Центральній, О. Лисенка, Злагоди та дві зупинки відремонтовано.

Постійно здійснюються роботи по викошуванню бур’янів на території селища.

На жаль, не всі ідеї уже вдалося втілити в життя. Не вдається залучити до вирішення екологічних проблем усі прошарки населення. З метою проведення санітарної очистки території селища постійно працює сміттєзбиральна машина. Але лише 60% населення користуються цією послугою, а інші 40% досі вважають, що у них сміття немає. І як результат – поява стихійних звалищ. Треба (що ми і робимо) підвищувати екологічну свідомість громадян. Селищною радою постійно проводяться роботи по впорядкуванню сміттєзвалища.

 

У 2017 році придбано та встановлено 20 сміттєвих баків по вулицях Трудовій, Мостовій, 1-го Травня та провулку Народному.

 

У 2017 році проводилася санітарна обрізка дерев та знесення аварійних сухостійних дерев на підставі актів обстеження зелених насаджень.Ось такий ви-гляд на сьогодні мають омолоджені дерева.

Поряд з цим Петрівською селищною радою постійно здійснюється озеленення селища.

 

Розпочато роботи по розчищенню колишнього розарію між вулицями Каштановою та Парковою.

Проводяться роботи по підготовці та облаштуванню дитячого пляжу до масового відвідування населенням у літній період.

  

Здійснено планування території для парку біля багатоквартирних житлових будинків № № 20-22 по вулиці Літвінова

Встановлено Пам’ятну дошку на честь загиблих на Донбасі військовослужбовців Олексія Лисенка та Євгенія Рєзнікова. Здійснено благоустрій частини території КЗ ’’Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів- гімназія’’.

Проведення культурно – масових заходів селища.

День захисту дітей

 

День молоді України

 

День селища Петрове

 

Новий рік

За підтримки депутатського корпусу до Новорічних свят Петрівською селищною радою було підготовлено 335 солодких подарунків для вихованців дитячих садків.

До Дня Святого Миколая Петрівською селищною радою було вручено 250 солодких подарунків для дітей пільгових категорій Петрівської селищної ради

 

Встановлення та відкриття Новорічної ялинки.

 

За сприяння Петрівського селищного голови Світлани Тилик відбулися новорічні ранки в сільських клубах Петрівської селищної ради за участі артистів ра-йонного Будинку культури. Крім гарного, новорічного настрою діткам було вручено 50 солодких подарунків від народного депутата України Дмитра Лінька з Радикальної партії Олега Ляшка та 50 солодких подарунків від Петрівської селищної ради.

Під час проведення новорічних ранків, за підтримки депутатського корпусу, Петрівським селищним головою Світланою Тилик вихованцям дитячих садків були вручені солодкі подарунки, а самим виховним закладам подаровано 12 високоякісних пилососів у кожну групу.

Депутати районної ради Олександр Тилик, Юрій Граданович, Людмила Когут та я, селищний голова Світлана Тилик, подарували дітям пільгових категорій селища гарний, святковий настрій та 200 чудових солодких подарунків за спонсорської підтримки генерального директора ПрАТ «ЦГЗК» Дмитра Шевчика.

Шановні земляки, хочу звернутися до Вас ще з одним актуальним питанням, вирішення якого є важливим не тільки для працівників селищної ради, депутатів та членів виконавчого комітету, а, насамперед, для всієї територіальної громади. Це питання добровільного об’єднання територіальних громад. Запевняю вас, що об”єднання - це не моя ініціатива. Є Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», і його треба виконувати. Тому у Петрівській селищній раді пройшли громадські слухання по обговоренню ініціативи депутатів селищної ради щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Відбулася сесія селищної ради, на якій присутні депутати підтримали рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад сіл, селищ Петрівської селищної ради, Іванівської, Водянської, Богданівської, Козацької, Зеленської, Луганської, Червонокостянтинівської, Йосипівської сільських рад у Петрівську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у селищі міського типу Петрове. Згідно перспективного плану Кабінету Міністрів України у Петрівському районі планується утворити три об’єднаних територіальних громад з адміністративними центрами у смт Петровому та у селах Ганнівці і Новому Стародубі. На мою думку, це кращий варіант, ніж утворювати єдину громаду або раду з виконавчим комітетом при ній. Час вносить корективи у всі аспекти людського життя, і не завжди можливо відтворити те, що вже стало історією. Давайте згадаємо: раніше у селах були розвинуті колгоспи чи радгоспи (наприклад, радгосп-мільйонер «Маріампольський»), де голова колгоспу чи радгоспу, фактично, був господарем у селі. Колгосп, згідно рішення правління, виділяв кошти для ремонту доріг, допомагав школам, дитячим садкам, лікарням. На жаль, на сьогоднішній день така форма господарювання стала вже неможливою. Господарем у селі чи селищі став сільський або селищний голова. Але не всі сільські чи селищні ради мають кошти для власного розвитку. Під час об’єднання громад фінансове питання буде вирішено більш позитивно і цілеспрямовано.

Давайте на хвилинку уявимо, що утворена лише одна територіальна громада, обрано голову цієї громади. Скажіть, де буде більше зроблено корисного для людей: коли у голови громади у підпорядкуванні всі села Петрівського району (за умови однієї об’єднаної територіальної громади) чи декілька декілька сіл (коли створено три об’єднаних територіальних громади)?

Я вважаю, що більше корисного об”єктивно можна зробити, коли будуть утворені три об’єднані терито-ріальних громади. А ще хочу наголосити на двох дуже важливих аспектах, які стануть реальністю при утворенні об’єднаних територіальних громад. По-перше, до бюджету об’єднаної територіальної громади на-дійдуть значні кошти, які можна буде використати на соціально-економічний розвиток сіл та селищ, що входять до складу громади: а це вирішення проблем житлово-комунального господарства, благоустрою, дорожнього будівництва, збереження наявної інфраструктури та подальший її розвиток, це збереження сіл та селищ від занепаду, тому що держава на підтримку реформи виділятиме об’єднаним територіальним громадам значні фінансові ресурси. Крім того, в об’єднаних територіальних громадах залишиться 60% ПДФО, що теж є суттєвим матеріальним ресурсом. По-друге, земля, яка на даний час знаходиться поза межами сіл, селищ, і якою розпоряджається обласна державна адміністрація, перейде у розпорядження об’єднаної територіальної громади.

На сьогоднішній день ми з вами маємо можливість самим вирішити своє майбутнє: чи то об’єднатися у громади за власним бажанням, чи нас об’єднають адміністративним рішенням згідно чинного законодавства.

2018 рік ставить перед нами нові завдання, першочерговими з яких є покращення якості життя та добробуту людей, соціально-економічний розвиток селища, сіл та інші. Роботи, які було розпочато у 2016 та у 2017 роках по відновленню, омолодженню селища Петрове та сіл Новомануйлівка, Покровка, Олександродар, будуть продовжуватися. Адже кінцева мета нашого господарювання – зробити Петрівську територіальну громаду процвітаючою.

Дуже хочеться, щоб частіше народжувалися і підростали діти, спокійними і захищеними почували себе люди похилого віку, щоб з’являлося дедалі більше затишних куточків для відпочинку та дозвілля мешканців, щоб ми могли гордитися нашою маленькою батьківщиною. І ми будемо робити все від нас залежне, щоб ці думки та мрії втілити в життя.

Підводячи підсумок, хочу сказати, шановні земляки, що немало виконано селищною радою за звітний період, але набагато більше ще треба зробити, щоб з чистою совістю можна було сказати: недаремно потрачені кошти, час, зусилля багатьох людей. Маю велику надію на ваше розуміння, допомогу і завжди готова вести з вами відверту розмову, вислухати усі побажання чи зауваження. Мені дуже дорога ваша довіра, і я докладу всіх зусиль, щоб виправдати її.

Світлана Тилик, Петрівський селищний голова