Закінчується зимовий святковий цикл – три великі релігійні свята зігрівають добром і злагодою наші серця, вселяють надію на те, що майбутнє буде щасливим, завтрашній день буде радісним, а Україна – вільною й єдиною.

Чи не символічно, що саме по завершенню цих величних свят відбулась вікопомна подія для всього українського народу – 22 січня 1919 року дві суверенні українські держави - Українська Народна Республіка й Західно-Українська Народна Республіка – об’єдналися в самостійну соборну державу.

Ця подія ознаменувала собою здійснення віковічних мрій багатьох поколінь українців. Адже соборність нашої держави означає цілісність нашої землі та єдність наших прагнень на шляху до розбудови квітучої і заможної України. Взаємна готовність працювати над тим, щоб у нашому спільному домі панували мир, закон і благополуччя, невіддільна від почуття національної свободи та гідності.

З нагоди відзначення Дня Соборності України в Петрівському НВО відбувся захід для учнів 8-9 класів під назвою «Зігріті іскрою єднання», в якому взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара.

Звертаючись до присутніх, Сергій Володимирович наголосив: «Історично значима подія – День Соборності України – єднає цього січневого дня усіх щирих українців. Сьогоднішній захід є даниною пам’яті усім подвижникам: просвітникам, революціонерам, справжнім патріотам, які хотіли бачити Україну єдиною, нероз-дільною, соборною державою.

Сьогодні нас розділяють різні епохи, але об’єднують однакові прагнення: як і колись, так і тепер український народ відстоює ідею єдності, соборності та територіальної цілісності держави, як і далекого дев’ятнадцятого, недавнього дев’яностого, так і тепер, у 2018 році в напруженій суспільно-політичній ситуації, що переживає українське суспільство, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави. Нехай сьогоднішнє свято – День Злуки – об’єднає нас в єдиному прагненні – жити під мирним небом, зберегти єдність нашої держави».

Голова РДА Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара та представники ра-йонного дитячого парламенту поклали квіти до меморіальних дощок пам’яті колишніх випускників Петрівського НВО (гімназії-загальноосвітньої школи) - Олексія Лисенка та Євгена Рєзнікова.

Хвилиною мовчання було вшановано всіх борців за незалежність та соборність України в різні часи її історії.

До цієї пам’ятної дати у бібліотеках району також відбувся ряд заходів. У Петрівській РДБ оформлено книжкову виставку «Соборна – означає єдина» та проведено урок державності «Ми - нація єдина , твої ми діти, Україно». Захід проходив під гаслом: «Єдина і неподільна Україна!». Під час його проведення діти дізналися про становлення і розвиток українського національного державо-творення, про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу.

Також відбулася низка заходів і у сільських бібліотеках району: бесіда за круглим столом «Возз”єднались в ті роки наші предки на віки» (Іскрівська сільська бібліотека), година спілкування «Єднаймося, люба родино!» (Ганнівська сільська бібліотека), година спілкування «Україна: сила у Єдності» (Новостародубська сільська бібліотека).

До уваги користувачів створено тематичні виставки літератури: «Єднаймося, браття-українці, щоб не загинути поодинці» (Зеленська сільська бібліотека), «Україна у нас одна – єднаймося!» (Луганська сільська бібліотека), «Велична і свята, моя ти Україно, нам берегти тебе, соборну і єдину!» (Богданівська сільська бібліотека), «Соборність – духовне гасло єднання» (Петрівська сільська бібліотека).

Працівниками Петрівської центральної районної бібліотеки було підготовлено виставку літератури та запис на місцевому радіомовленні «Соборна мати Україна одна для всіх, як оберіг».

Прес-служба райдержадміністрації.