Олександр БратченкоМогутня армія – міцна держава

Нещодавно у ранковий час центральною вулицею Петрового рухалась військова колона, на бойових машинах майоріли українські прапори. Перехожі зупинялися і дивилися на них з тривогою і надією. Для одних ці воїни - ровесники, для інших - діти і онуки, а для всіх нас - наші захисники. Ще ніколи народ не ставився до своїх Збройних Сил з такою повагою, вдячністю та любов’ю. Серед воїнів ЗСУ та ветеранів АТО, котрі з перших днів російської агресії боронили нашу землю, багато й наших земляків. Тоді вони, хоч і були погано оснащені, і зі старою зброєю, та все ж зупинили ворога, пройшли пекло Іловайського котла та Донецького аеропорту. На третій рік цього військового протистояння матеріальне забезпечення в зоні АТО та у військових частинах змінилось на краще. Військкомати успішно провели осінній призов. Про справи військові наша розмова з військовим комісаром Петрівського РВК Олександром Братченком.

- Олександре Володимировичу, 6 грудня відзначаємо 25 річницю появи Збройних Сил України. Які були передумови для їх створення?
- Наша армія всього лише на кілька днів молодша за нашу державу. Коли першого грудня було проголошено Акт про Незалежність України, постало питання про її захист, і вже 6 грудня був прийнятий закон про Збройні Сили України. За ці 25 років Збройні Сили України пройшли кілька етапів становлення, та нині ще продовжується реформування. Відразу після розвалу Радянського Союзу армія зазнала масових скорочень, а військові частини, які були розміщені на українській території, мали дуже слабку матеріальну базу.
- Як гадаєте, чому так сталося що на початку військової агресії сусідньої держави наші кордони не були як слід захищені?
- Закономірно, що кожна держава має, передусім, пильно захищати свої кордони, незалежно від того, з якою країною вони межують, чи то вона «братня» чи ворожа. За свою історію Україна воювала майже з усіма своїми сусідами, які зазіхали на її родючі землі. Та, мабуть, ці уроки нас нічому так і не навчили, тому що більша частина нашого війська дислокувалась на західній частині території, тоді як східний кордон залишився напівоголеним. З самого початку військових дій стало очевидно, що за останні роки розвитку обороноздатності країни не приділялась належна увага.
- Скажіть, будь ласка, чому виникла доцільність відновлення роботи районного військкомату та які тепер напрямки його діяльності?
- З початком військових подій на сході виникла потреба швидкого реагування на виконання наказів вищого військового керівництва. Саме це і спонукало до відновлення роботи Петрівського військкомату, який знову почав функціонувати з жовтня минулого року. Основними напрямками стали організаційна робота по призову на строкову військову службу та службу за контрактом, проведення мобілізаційної підготовки і самої мобілізації. Серед пріоритетних напрямків діяльності є соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей, учасників АТО. Також значна увага приділяється питанням територіальної оборони. Вся ця робота проводиться у співпраці з органами місцевого самоврядування, навчальних закладів та інших громадських організацій.
- Давно вже ведеться мова, що країні потрібна контрактна армія. Нині збільшилась кількість військовослужбовців, котрі служать за контрактом. Як відбувається цей перехідний період?
- На даний час ще триває реформування Збройних Сил України, адже в 2014 році довелося розпочинати, як кажуть, з чистого аркуша. Нині ні для кого не секрет, що наша армія має мету наблизитись до стандартів НАТО, основою яких і є служба за контрактом. Призовники строкової служби проходять її в пунктах постійної дислокації військових частин і в зону АТО не направляються, а військовослужбовці, котрі підписали контракт зі Збройними Силами України, усвідомлюють те, що їх служба може проходити і в місцях проведення військових дій. Тепер контрактники мають заробітну плату від 7 тисяч гривень, а вже з нового року вона підвищиться ще на дві тисячі для сержантів і від однієї до півтори тисячі гривень для солдатів. Нині служать за контрактом не лише колишні атошники, але й раніше демобілізовані солдати строкової служби, а також громадяни України, які виявили таке бажання та мають задовільний стан здоров’я. Так нещодавно моя донька Яна підписала контракт зі Збройними Силами, аби поповнити ряди захисників Вітчизни. Я, як батько, дуже гордий її патріотичним вчинком. Варто зазначити, що соціальний захист військовослужбовців останнім часом значно підвищився. Вони можуть безкоштовно здобути вищу освіту, також мають пільги для отримання житла та інші.
- За час проведення АТО вже було 6 хвиль мобілізації, чи будуть наступні ближчим часом?
- Поки що наступні не плануються, але відколи триває АТО неодноразово звучали заяви від вищого керівництва держави, що можливе введення військового стану, тобто ми маємо бути готовими будь-якої миті до мобілізації людських і транспортних ресурсів. Ось чому так важливо займатися мобілізаційною підготовкою.
- При такій багатовекторній роботі військомату чи вистачає часу на проведення військово-патріотичної роботи серед школярів?
- Патріотичне виховання шкільної молоді для нашої країни дуже важливе. Військовий комісаріат постійно співпрацює з керівниками шкіл у цьому напрямку. Серед цих заходів нещодавно була проведена екскурсія до військової частини, відбуваються також профорієнтаційні бесіди, що сприяє зростанню престижу військових професій. На минулому тижні, у рамках підготовки до святкування 25-річчя Збройних Сил України, спільно з відділом з питань сімї і молоді Петрівської РДА вже провели змагання з кульової стрільби, у яких змагалися учасники АТО, воїни-інтернаціоналісти, ветерани та учні Петрівського НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів-гімназія». Далі відбудеться ще низка святкових заходів.
- Олександре Володимировичу, що б Ви побажали військовослужбовцям нашого району з нагоди 25-ї річниці Збройних Сил України?
- Хочу привітати з цим ювілеєм всіх воїнів та ветеранів Збройних Сил України, учасників АТО, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, всіх, хто має причетність до Збройних Сил. Бажаю всім міцного здоров’я, родинного затишку та миру на нашій землі.
-Дякуємо Вам, Олександре Володимировичу, за цікаву розмову.
Колектив редакції газети «Трудова слава» теж приєднується до цих побажань і вітає усіх військовослужбовців Петрівщини та Ваш колектив з цим ювілеєм. Щастя Вам, добра і миру!

Спілкувався Сергій АНДРУСЕНКО.