моменти бойової підготовки військНа початку вересня на базі окремої 79-ї десантно-штурмової бригади високомобільних повітряно-десантних військ України пройшли навчальні збори резервістів, в яких взяли участь і резервісти - учасники АТО з нашого району.
Своїми враженнями про них поділився Іван Гейко, який проходив перепідготовку в якості гранатометника.
- Навчання були дуже напруженими і нелегкими, наближеними до реальних бойових дій, – говорить він. - В перший же день ми зайняли позиції в лісосмузі, облаштували окопи, бойові позиції. Вночі зазнали нападу розвідувально-диверсійної групи умовного противника. В подальшому відпрацьовували тактику дій в різноманітних ситуаціях: під час обстрілів, бойових зіткнень, розгортання підрозділів в бойові порядки, форсування водної перешкоди (Південного Бугу), яке проходило під прикриттям авіації та ПЗРК тощо.
Олександр Хрокало, який ще в перші дні агресії Росії став на захист Батьківщини як доброволець, цього разу проходив службу в складі прикордонних військ. Потрапивши на збори в повітряно-десантну бригаду, вирішив стати повноцінним десантником, добровільно зголосився пройти парашутну підготовку і здійснити стрибок з парашутом.

танкВін отримав призначення в мінометну батарею першого батальйону, тож пройшов підготовку як член обслуги міномета. Але кілька днів присвятив освоєнню спеціального комплексу знань і умінь парашутиста: вивченню матеріальної бази, укладання парашута, дій парашутиста під час відокремлення від повітряного судна, керування парашутом в повітрі, під час приземлення. Логічним вінцем підготовки став стрибок з гелікоптера МИ-8 з висоти 800 метрів. На запитання, чи страшно було, відповів, що, звичайно, страх був, особливо в перші секунди падіння, допоки не відкрився купол парашута, але головне – опанувати себе і діяти холоднокровно, виконуючи правила поведінки в повітрі, при приземленні (аби не травмуватися). Сашко отримав відповідне посвідчення і тепер є повноправним членом десантного братства.
Хлопці розповіли, що навчальні збори пройшли дуже напружено і ефективно. Хоча й довелося витримати чималі фізичні навантаження, однак відчувають, що значно підвищили рівень своєї бойової підготовки. Під час навчань пройшло бойове злагодження – від відділення, взводу, роти, батальйону до бригади.
Свідченням того, що наші хлопці відповідально поставилися до поставлених перед ними завдань, є те, що командуванням військової частини за вагомий внесок у підтримання боєготовності Збройних Сил України, особисту дисциплінованість, високий бойовий дух та патріотизм, а також за високий професіоналізм та сумлінність, проявлені під час проходження зборів з резервістами на базі 79-ї Миколаївської окремої десантно-штурмової бригади молодший сержант Ярослав Іващенко, старший солдат Олександр Хрокало та старшина Андрій Шейка нагороджені грамотами.
Наступні збори резервістів розпочнуться наприкінці вересня. Тож можна константувати, що Збройні Сили України невпинно підвищують бойову майстерність і готові дати відсіч ворогу.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

учасники зборів Сергій Проценко, Олександр Хрокало та Іван Гейко Геннадій Гавеля та Іван Гейко на полігоні

На знімках: моменти бойової підготовки військ; учасники зборів Сергій Проценко, Олександр Хрокало та Іван Гейко; Геннадій Гавеля та Іван Гейко на полігоні.