Тетяна ОгирРеформа освіти в Україні давно назріла. Про неї давно говорять, вже не раз нібито розпочинали, та, зрештою, все поверталося у звичне русло. І ось, нарешті, на найвищому рівні задекларовано, що цього разу за реформування галузі освіти взялися по-справжньому. Схоже, що дійсно так, чергового відкату назад не буде.
На запитання кореспондента «Трудової слави» про суть реформи в ланці початкової освіти відповідає Тетяна Огир – заступник завідувача з навчально-виховної роботи Петрівської ЗШ І ступеня філії КЗ «Петрівський НВК «ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія».

- Тетяно Юріївно, давайте розпочнемо розмову з невеликого вступу. Навіщо потрібна реформа освіти і в чому її головна суть, зокрема в ланці початкової освіти?
-Докорінна реформа освіти повинна привести до перетворення української школи на сучасну конкурентоспроможну на світовому рівні систему освіти. Місія нової школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. Наріжним каменем української школи є початкова освіта, яка закладає підвалини наступних рівнів навчання. Тому докорінне реформування починається саме з початкової ланки.

Початкова освіта по-ділятиметься на два цикли: перший – адаптаційно-ігровий (1-2 класи), другий – основний (3-4 класи). Адаптаційний цикл допоможе дітям звикнути до шкільного життя. Більше звертатиметься увага на індивідуалізацію та диференціацію навчальних завдань в учбовому процесі. З метою зменшення кількості навчальних предметів зміст споріднених навчальних дисциплін буде інтегруватися, або вводитися у вигляді модулів до складу інших навчальних предметів, оцінки не будуть виставлятися. Головне завдання вчителя на даному етапі – мотивація до навчання.
У другому циклі основна увага буде звертатися на формування в учнів почуття відповідальності і самостійність. Зокрема, у навчальному процесі будуть використовуватися методи, які вчать самостійності, вмінню робити вибір, використовувати набуті знання на практиці.
Після завершення початкової школи навчальні досягнення кожного учня повинні відповідати стандарту початкової школи.
- Що нового передбачено в оцінюванні навчальних досягнень учнів початкової ланки?
- По-перше, оцінювання - це конфіден-ційна інформація, яка стосується лише вчителя, учня та його батьків. Вчителю заборонено обговорювати успіхи та невдачі дітей на батьківських зборах та оприлюднювати їх у вигляді різноманітних рейтингів.
Оцінювання навчальних досягнень учнів 1-х класів вербальне, 2-х класів відбувається за рішенням педагогічної ради закладу, зокрема, в нашому навчальному закладі буде здійснюватися теж вербально.
За бальною системою оцінюються лише предмети з мови та літературного читання, математики, природознавства.
- Що можете сказати про домашні завдання - чи багато часу доведеться учням використовувати на їх виконання?
- Домашні завдання зовсім не задаються учням 1-их класів та учням 2-4 класів на вихідні, святкові та канікулярні дні. Обмежено обсяг домашніх завдань, зокрема, в 2-у класі – не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хвилин, у 3-у – за 1 годину 10 хвилин, у 4-у – за 1 годину 30 хвилин. Неприпустимо перенавантажувати учнів завданнями з додаткових посібників та зошитів з друкованою основою тощо.
- Мені відомо, що певні зміни відбулися в оцінюванні навчальних досягнень учнів з окремих предметів? Що можете сказати з цього приводу?
- Змінилися критерії щодо оцінювання каліграфічних навичок письма. Головний критерій, щоб письмо було розбірливим та охайним. У 1-у класі, на етапі формування навичок письма, учням рекомендується користуватися простим олівцем. На розсуд учителя допускаються виправлення гумкою, або закресленням. Час переходу першокласників на кулькову ручку визначає вчитель індивідуально для кожної дитини. Учителям 1-х класів не рекомендується користуватися червоною ручкою під час перевірки письмових завдань. Проте колір ручки для виставлення оцінок в зошитах та щоденниках вчитель може вибрати самостійно.
Змінено вимоги до обсягів текстів для диктантів, списування, аудіювання, зменшено кількість слів з орфограмами, словникових слів, підсумкових робіт.
Дуже добре, що вчителеві надали можливість самому визначати, скільки часу потрібно виділити на вивчення тієї чи іншої теми.
- Тетяно Юріївно, напевне, реформою передбачаються ще якісь нововведення?
- Так зміни відбулися і щодо перевірки навичок техніки читання в молодших школярів. Це не означає, що не буде перевірятися техніка читання. Адже вчитель та батьки повинні розуміти, чи вкладається дитина в програмні рамки. Проте ця інформація також буде конфіденційною.
- Чи потрібно було запроваджувати реформування початкової освіти і освіти в цілому?
- Так, звичайно потрібно. Адже, головне завдання школи - дати дитині ті знання, які допоможуть їй вижити в соціумі, які вона зможе використати на практиці і за допомогою яких вона стане конкурентоспроможною людиною. Саме з такою метою відбулися зміни в Програмі.
- Як відомо, Ваша школа є опорною в районі з трансформації пе дагогічних ідей В.О.Сухомлинського. Як пов’язані зміни, що відбуваються в освіті, з ідеями педагога-земляка?
-Зміни, що відбуваються в освіті, безпосередньо пов’язані з вченням Василя Олександровича. Саме компетентнісний, особис-тісно зорієнтований підхід стає пріоритетним у навчанні. Головне завдання вчителя молодших класів на сучасному етапі реформування освіти – викликати в учнів інтерес до навчання, до предмета, навчити їх самостійно знаходити інформацію, використовувати набуті знання в повсякденному житті. Учитель повинен надавати більше можливостей для розвитку комунікативних навичок школярів, вчити їх презентувати себе і свою діяльність. Наголос робити не на недоліках у навчанні, а на успіхах кожної дитини. Створити ситуацію успіху для кожного учня.
Хочу пригадати слова В.О. Сухомлинського «Тільки той учитель може стати справжнім майстром своєї справи, який добре вивчить, що мають знати діти та яким шляхом домогтися цих знань». Тому всім нам є над чим працювати. Лише спільними зусиллями учнів, учителів, батьків та громадськості ми можемо досягти позитивних зрушень на освітянській ниві.
-З якої нормативної бази можна дізнатися про зміни, які відбуваються в початковій освіті?
-На даний момент ми керуємось наказом МОН України від 19. 08. 2016 року № 1009 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.08.2013 року №1222»; навчальними програмами на 2016/2017 н. р. із змінами; додатком до листа МОН України від 17.08.2016 року № 1/9-437 «Методичні рекомендації щодо викладання у початковій школі у 2016/2017 навчальному році»; листом МОН України від 06.09.2016 року № 1/9-464 «Щодо надання деяких роз’яснень з організації навчально-виховного процесу у початковій школі».
Дані документи роз-міщені на сайті нашого закладу в рубриках «Новини» та «Для Вас, батьки!» за адресою http://petrove-petr-school.edukit.kr.ua.
Зараз проводиться активне обговорення нової Концепції початкової загальної освіти, яка розміщена на FACEBOOK. Учителі та батьки мають змогу ознайомитися з даним документом, вносити свої пропозиції. Не будьте байдужими! Приєднуйтесь до обговорення нової Концепції початкової загальної освіти.
-Дякуємо Вам за розмову, компетентні роз’яснення, Тетяно Юріївно, будемо сподіватися, що реформа в галузі освіти дасть, нарешті, бажані результати.

Наш кор.